От УЕФА признаха, че разследват срещи от континенталните клубни турнири заради залози, но сред тях няма мачове от европейските квалификации, съобщава ДПА. От централата заявиха, че един мач вече е бил разгледан подробно от Дисциплинарната комисия, но не споменаха колко общо срещи са под подозрение.

Според неназован източник на ДПА от УЕФА става въпрос за 15 двубоя, макар че вчера германският "Шпигел" съобщи, че общо 26 мача ще бъдат разследвани заради съмнения, че са били манипулирани в полза на залагания при букмейкъри. "Шпигел" информира още, че в списъка са включени 12 мача от квалификациите за влизане в груповата фаза на УЕФА, осем мача от турнира Интертото, три мача от квалификациите за влизане в Шампионската лига, два мача от турнира за купата на УЕФА и един от квалификациите за Европейското първенство през 2008 година. 15 мача са от този сезон, а останалите 11 са от периода между юли 2005-а и ноември 2006-а година.

Отборите, които са заподозряни, че са уредили мачовете си с цел финансова изгода по незаконен път са от Източна и Югоизточна Европа, а сред тези страни са България, Грузия, Сърбия, Хърватия и трите балтийски страни Литва, Латвия и Естония.

"Уведомени сме за необичайни залози на някои срещи от предварителните кръгове на турите под егидата на УЕФА. В единия случай, мач от втория кръг на турнира Интертото, назначеният инспектор установи, че има достатъчно сериозни основания двубоят да бъде пратен за разглеждане от

Дисциплинарната комисия на УЕФА. На последното си заседание на 29 ноември комисията разпореди допълнително разследване, след което ще вземе окончателното си решение", съобщиха от евроцентралата. Според "Шпигел" пък центърът на залаганията е в Азия, където няма никакви ограничения за начина и броя на залозите, които могат да бъдат направени.

Разследването на УЕФА до момента показва, че на един мач са залагани суми между 1 и 2 милиона евро, а чистата печалба е била още толкова. По-рано този месец петима представители на УЕФА са пътували до Хага, седалище на международния съд за криминални престъпления, и са представили 96-странично досие с доказателства за уредени мачове, пише още германското издание.