Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) заяви, че е отправила сериозна препоръка на ФИФА да увеличи броя на участниците на Световните футболни финали на 48 още преди 2026-а година. 

Така се оказва, че Мондиал 2022 в Катар може да се проведе с увеличен брой участници.

Президентът на Световната федерация по футбол (ФИФА) Джани Инфантино заяви, че това е много интересна идея, след като президентът на КОНМЕБОЛ Алехандро Домингес я е поставил за активно обсъждане по време на срещата на регионалната централа в Буенос Айрес.

След като всичките десет членове на КОНМЕБОЛ подкрепиха такава стъпка, Домингес заяви, че го е публикувал и като официален туит на профила на централата.

По-късно на пресконференцията Инфантино заяви, че е отворен да разгледа идеята, но такова нещо да се случи не може да бъде само негово решение или на КОНМЕБОЛ.

През януари 2017-а година ФИФА реши да увеличи участниците на финалите от 32 на 48, като началото трябва да бъде поставено през 2026-а година. Решението беше посрещнато доста остро от големите европейски клубове, които концентрират в себе си най-големите световни звезди. 

Едно увеличаване на отборите на Световното първенство ще означава още мачове и допълнително натоварване на календара. Ако това бъде решено веднага, означава в Катар мачовете да се увеличат от 64 на 80.

Турнирът вече е фиксиран за 28 дни и има сериозна вероятност да се играе през ноември и декември, за да бъдат избегнати жегите през лятото в пустинята./БТА