Трикратният световен шампион по футбол на Бразилия Пеле остава в стабилно състояние и се повлиява добре от лечението на респираторна инфекция, се казва в изявление на болницата "Алберт Айнщайн", съобщава АП.

"Той се повлиява добре от лечението на респираторна инфекция, не се наблюдава влошаване през последните 24 часа", обявиха лекарите.

В петък Пеле потвърди, че е в болница, като уточни, че хоспитализацията е планирана. По-късно "Ройтерс", позовавайки се на медицински доклад от болницата "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло, съобщи, че бразилецът е бил диагностициран с респираторна инфекция, но състоянието му остава стабилно.

Вестникът "Folha di Sаo Paulo" обяви днес, че трикратният световен шампион е под палиативни грижи, след като тялото му е спряло да реагира на химиотерапията. Палиативните грижи помагат за облекчаване на болката и задуха при онкологично болни.

Нито семейството му, нито от болницата са съобщили до момента дали ракът се е разпространил в други органи.

Пеля претърпя операция заради тумор на дебелото черво през септември миналата година.

Той е единственият трикратен световен шампион по футбол (1958, 1962, 1970). Той има 77 гола в 92 мача за Бразилия.

Пеле е признат за най-добър футболист на 20 век от Международната футболна федерация (ФИФА). Бразилецът е вписан в Книгата на рекордите на Гинес като автор на 1279 гола в кариерата си.