Египетски съд осъди на смърт 21 души, заради инцидентите по време на футболен мач в Порт Саид през февруари миналата година, след които загинаха 75 човека. Още 54 обвиняеми очакват да научат своята присъда на 9 март.

Сблъсъците започнаха, след като съдията свири край на мача между отборите Ал Масри и Ал Ахли, който завършва 3:1.

Стотици фенове на Ал Масри, който е клуб от Порт Саид, нахлуха на терена и започнаха да се бият и да хвърлят камъни и бутилки срещу поддръжниците на каирския Ал Ахли.

Хаосът доведе до смъртта на 74 души, а ранените бяха стотици. Управляващият в Египет Висш военен съвет обяви тридневен траур в страната след трагедията на стадиона в Порт Саид. Освен това Военният съвет сформира специална комисия, която да разследва събитията.

Нейните членове трябваше да изяснят обстоятелствата на възникване на кървавите сблъсъци и да установят виновните за безредиците. Президентът на международната федерация по футбол ФИФА Сеп Блатер нарече "черен ден" за футбола трагедията в египетския град Порт Саид.

Полицията веднага арестува 47 души, които бяха обвинени, че са пряко свързани с предизвикването на безредиците. 21 тях бяха осъдени днес на смърт, като присъдите трябва да бъдат потвърдени от върховното духовенство на страната. Екзекуциите в Египет трябва да бъдат одобрени от Великия Мюфтия.