Във вторник федералният съд на бразилския град Порту Алегри осъди на пет години и половина затвор Роберто де Асис Морейру - по-голям брат и импресарио на известния бразилски футболист Роналдиньо /Роналдо де Асис Морейру/. Братът на носителя на "Златната топка" за най-добър футболист в света бе осъден за финансови машинации, в частност укриване на данъци и незаконен превод на пари от Бразилия в сметки на швейцарски банки. Сумата превишава 800 000 долара.

Роберто може да подаде жалба и до нейното разглеждане ще се намира на свобода. Присъдата, независимо от внушителния срок, предвижда най-мек режим на лишаване от свобода, когато затворникът при определени условия може да напуска сгардата на затвора.

Законодателното събрание на Порту Алегри - родния град на Роналдиньо, започна депутатско разследване във връзка с подозрения за финансови нарушения при подписване на договор между префектурата /кметството на града/ и "Институт Роналдиньо Гаушу" за развитие на спорта в Порту Алегри. Някои запалянковци, склонни във всичко, свързано с футболните звезди, да виждат умисъл и подтекст, обръщат внимание на факта, че след като Роналдиньо отиде да играе в Европа, отказа да се върне в южната част на страната и да играе за родния отбор Гремио. През януари миналата година Роналдиньо предпочете предложението, по-изгодно във финансово отношение, на Фламенго от Рио де Жанейро, където играе и в момента. Роналдиньо е световен шампион с бразилския национален отбор през 2002 година и два пъти е носител на "Златната топка" /2004 и 2005 година/ на фИФА за най-добър футболист в света.