Бившият президент на Португалската футболна лига Валентим Лоурейро получи условна присъда от 2 години и 3 месеца за участието си в корупционен скандал.

Съдът в Гондомар призна Лоурейро, който не е директен участник в подкупите, за виновен за злоупотреба със служебно положение и неспазване на законите.

Условни присъди между 2 и 3 години получиха още бившият шеф на съдийската комисия Пинто да Соуза и експрезидентът на третодивизионния Гондомар - Жозе Луиш Оливейра. Отделно съдът наложи тригодишна забрана за упражняване на професията на петима футболни рефери.

Скандалът избухна през 2004 година и бе под кодовото название „златната свирка”. В хода на разследването бяха обхванати близо 200 души, 50 от които от спорта и политиката.

В центъра на скандала бе Гондомар, който с корумпиране на рефери се е изкачил в по-горна дивизия. С даване на подкупи са били манипулирани мачове дори в първа дивизия.

Заради друг скандал с подкупи на шампиона Порто бяха отнети шест точки, но това бе достатъчно на драконите за да запазят титлата си и грандът ще участва в новото издание на Шампионската лига.