Международният съвет, органът, който установява правилата на футбола и ръководи всички състезания по света, публикува промените в регламента за сезон 2020/21. Преди всичко това са разсяснения към вече действащи наредби и които бяха разширени през този сезон. Новите закони във футбола обикновено влизат в сила от 1 юни, но поради пандемията причинена от коронавируса и това, че играта е спряна, всички първенства и турнири ще могат да ги прилагат от тази дата, дори ако кампанията е още 2019/20 или през следващия сезон. Една от концепциите, върху които е обърнато най-много внимание е играта с ръка.

Игра с ръка

В случай, че нападателят докосне топката с ръка случайно, ще доведе до санкция, само ако действието приключи с гол или се е стигнало до добра ситуация за неговия отбор.

За да се установи ясно нарушението при игра с ръка, границата се установява в долната точка на предмишницата или по-точно лакътя.

Изпълнението на дузпи

Ако вратарят наруши правилата на играта, но топката не влезе в мрежата му или се отклони в една от гредите, ударът няма да се повтори, освен ако нарушението е повлияло на изпълнителя на наказателния удар.

Ако вратарят бъде санкциониран и изстрелът се повтори, то той ще бъде предупреден устно, а при повторно нарушение вече ще му бъде показан жълт картон.

Жълтите картони показани по време на мача, няма да бъдат взимани предвид, ако се стигне до продължения. Ако един и същи играч получи жълт картон в редовното време и след това втори по време на допълнителното време, то той ще има два наказателни картона, но няма да бъде отстранен от игра.

В случай, че вратарят и изпълнителят на дузпата нарушат едновременно играта при изпълнението на наказателния удар, стрелецът ще бъде декориран с бълт картон.

ВАР

Единичен телевизионен сигнал ще е необходим за извършване на преглед, основан единствено на ВАР.

Докато инцидентът, който ще бъде прегледан, подлежи на субективни съображения, реферът траябва да го прегледа на монитора до терена и да анализира повторенията.

Международният борд пояснява, че от следващия сезон ще проучи и правилата за засада, за да се насърчи по-нападателния футбол.