Американските власти арестуваха осем души във връзка с операция срещу базирани в Коста Рика спортни залози в интернет, които според тях са печелели милиони долари годишно.

Дванадесет души бяха обвинени, включително за престъпен заговор и незаконни залагания. Обвинителният акт бе произнесен в държавен съд в Манхатън. Задържаните са обвинени за ролята им в реализирането на уебсайт за залагания, обслужван от американски спортни букмейкъри.

Преследването на чуждестранни компании за залагане онлайн от страна на САЩ предизвика критиката на подобни компании от Европа. Те обвиниха американското министерство на правосъдието за нарушаване на правилата на Световната търговска организация и подбиране само на чуждестранни компании в подобни случаи. В последния случай осем души са арестувани в щатите Ню Йорк, Масачузетс и Мериленд.

През декември Европейският съюз се съгласи да позволи на Вашингтон да се оттегли от споразумение отпреди 13 години, с което позволява на чуждестранни фирми да предлагат услуги по залози срещу търговски отстъпки за САЩ в други области. Сделката последва нормите, приети в американското законодателство през 2006 г., според които вече е незаконно да се приемат такси от участниците за залагане онлайн от страна на компаниите за кредитни карти, като по този начин ефективно бе затворен пазарът за чуждестранни компании.

Според същите закони вече е незаконно предлагането на залагания онлайн в САЩ, защото според федералните власти то маже да бъде използвано за пране на пари.