19-годишният Рубен Ван Бомел вкара и двата гола за победата на АЗ Алкмаар с 2:0 срещу Аякс в последния кръг на Ередивизи. Младокът е познато име във футбола, но най-вече заради футболните си гени - той е син на Марк Ван Бомел и внук на Берт Ван Марвейк. И двамата истински легенди на "лалетата". 
 
Рубен дебютира в мъжкия футбол през миналия сезон за втородивизионния Маастрихт, където работи дядо му Ван Марвайк. След 15 гола и 5 асистенции беше ясно, че кариерата му ще продължи в Ередивизи. Вкара още в първия си мач за АЗ Алкмаар, но следващият му гол падна едва в края на ноември срещу Волендам. След близо три месеца тишина, той изригна с дубъл този уикенд. Общо Рубен има седем попадения този сезон - 4 в Ередивизи, едно за Купата на Нидерландия и две в Лигата на конференциите. Той е обърнато крило с висока скорост, добра техника и отличен удар, а специалистите го сравняват с Анхел Ди Мария.
 
„Много се гордея с него. Стилът му на игра е подобен на моя, но е много по-бърз и вкарва повече голове. Сигурен съм, че ще бъде по-добър от дядо си", заяви с усмика Ван Марвайк, който има близо 500 мача като футболист в Ередивизи и блестяща треньорска кариера - водил е националните отбори на Нидерландия, ОАЕ, Австралия, Саудитска Арабия, бил е наставник на редица отбори в родината си и чужбина. 
 
Любопитна е историята как бащата на Рубен - Марк Ван Бомел става зет на Ван Марвейк. През 1998 г. той подписва с Фортуна Ситард, където наставник е Ван Марвайк. В този период се запознава с дъщерята на треньора си Андра, която по-късно става негова съпруга.
 
„Когато за първи път дойде в къщата ни, дори не знаех, че излиза с Андра. Отворих вратата, видях го да стои с букет цветя в ръце и кутия шоколад и попитах: „Какво правиш тук?“ Сега мога да кажа, че Марк е идеалният зет“, твърди Ван Марвайк, който по-късно също е наставник на Ван Бомел в нидерландския национален отбор.