Водещите тимове в холандския клубен футбол или не могат да цъфнат все още този сезон в Ередивизи, или са прецъфтели и капят още на старта на надпреварата. 

Трите гранда в една или друга степен правят грешни стъпки, което пък от своя страна прави първенството доста по-интересно от други години. Да, ПСВ води, вероятно в събота вечер ще победи отново и ще затвърди позицията си, но само преди две седмици „филипсите“ загубиха, което си е пробив в условията на позната тотална доминация.

Тимът от Айндховен посреща в събота от 20:45 часа Вилем II – отбор, по стечение на обстоятелствата намиращ се на самото дъно на класирането. Само едно място дели гостите от последното и би било доста неразумно да се мисли, че събота ще бъде тяхната вечер. 

Всичко друго освен тотален разгром за ПСВ ще бъде най-малкото странно. Мачът ще върви пряко в ефира на Mtel Sport 2, а това е чудесна предпоставка за голов дъжд в средата на уикенд, който да задоволи тв-зрителите. 

Останалите два мача в ефира са в неделния следобед. По Mtel Sport 1 от 13:30 часа е прякото предаване на Аз Алкмаар срещу Фейенорд. Абсолютен паритет между двата тима – единият е четвърти, другия пети, но с еднакъв точков актив. Разликата е в головете. 
 

източник: Gulliver/GettyImages

Приликата идва и от факта, че и двата отбора се вкопчват един срещу друг след загуби предишния кръг. При това – и двете домакински. Фейенорд загуби от НАК Бреда, а АЗ от Екселсиор. И пак еднаквост – с един и същ резултат 0:2. 

Сега или хикса ще ги отдалечи още от върха, или за някой ще се получи негативна мини-серия. Вече става досадно да говорил за липсата на каквато и да е шампионска физиономия у Фейенорд. Въпросът е дали Алкмаар ще помрачи още повече външния вид на гостите. А АЗ е точно такъв тим, който умее тези работи много добре и неведнъж го е правил.

Веднага след края на този мач, по същия канал от 15:30 часа е и мача на Аякс. Изключително тежко гостуване на Хееренвеен, който в момента след шест кръга на Ередивизи диша във врата на ПСВ, спотайвайки се на втора позиция, но със серия от четири поредни победи. От трите гранда пък именно Аякс е най-изоставащия – с цели 8 загубени точки от началото на сезона. 

И няма да е никак учудващо, ако загубата на точки продължи и в неделя следобед. От друга страна именно в подобни битки всеки един от водещите три коня на холандския клубен футбол е показвал кой най-много си тежи на мястото. 

Евентуална победа на Аякс може да даде началото на серия, която до няколко седмици да придвижи европейския гранд в подстъпите на върха и в местното първенство. 

Изключително рано е за сметки, на този етап единствено ни остава на следим случващото се, а за този уикенд би трябвало да предвидим начало с много голове и завършек с люта битка.