Спортния арбитражен съд в Лозана отмени едногодишното наказание за допинг на бившият плеймейкър на националния отбор на Португалия Деко, който е роден в Бразилия.
От КАС съобщиха, че решението е взето заради многото дефектни тестове, които е направила на лабораторията в Рио де Жанейро.

При повторното изследване в Лозана не се потвърди наличието на забранени вещества в кръвта на Деко. 

"Не може да бъде установено, че Деко е извършил нарушение на допинг правилата", се казва в официалното съобщение на КАС.

През август миналата година Световната антидопингова агенция (УАДА) отне лиценза на антидопинговата лаборатория в Рио де Жанейро заради несъответствие с международните стандарти. Така тя нама да прави тестове по време на Мондиал 2014.

През март миналата година допинг пробите на Деко дадоха положителен резултат, а през септември той беше наказан за една година. Веднага след това той обяви, че прекратява кариерата си. 

36-годишният плеймейкър беше уличен в употреба на хидрохлоротиазид и тамоксифен след победата на Флуминензе с 2:0 срещу Боависта на 30 март миналата година година. Деко отрече обвиненията.