Оцелелите фенове от трагедията в Абиджан, Кот Д'Ивоар, обвиниха полицията, която според тях е провокирала паниката със сълзотворен газ и не е оставила пространство на хората.

В резултат на това най-малко 19 души намериха смъртта си, а 132-ма бяха ранени преди световната квалификация от зона Африка срещу Малави. Дезире Тагро, министър на вътрешните работи, съобщи, че стадионът е бил препълнен и голямото струпване на хора е довело до трагичния инцидент.

Стена на една от трибуните се срутила, което предизвикало паника в тълпата. Полицията използвала сълзотворен газ, за да разпръсне хората, но това предизвикало паническо бягане, довело до трагедията.

"Виждахме как хората падат от горните редове. Паника беше създадена от охраната, която хвърли гранати със сълзотворен газ по нас. Не знам защо ни обстрелваха", заяви Диарасуба Адама, който е бил на стадиона по време на трагедията. Зад всеобщото мнение застана и друг очевидец - Мамаду Камара, който даде изявление, след като разпозна тялото на брат си: "Брат ми отиде на стадиона с приятели. На входа обаче бяха атакувани от въоръжени сили. Именно това е създало хаоса".