Членът на изпълкома на ФИФА и президент на Футболната асоциация на Конго Констант Омари обвини Германия в подкуп. Според Омари, германците са дали рушвет на член на ФИФА от зона Океания преди избора на Германия за домакин на Световното първенство по футбол през 2006-а година.

"Германия купи глас на човек от Океания и незаконно придоби правото да организира Световното първенство през 2006-а година. Но никой не говори за това, просто защото става дума за Германия", каза Констант Омари.

Любопитното е, че германците се пребориха за това домакинство с Република Южна Африка точно с един глас разлика при гласуването.

Скандалите във ФИФА явно не са стихнали, след като в сряда в Цюрих бяха арестувани седем високопоставени чиновници на централата по подозрение в корупция.

Очаква се тяхната екстрадация в САЩ, въпреки обжалването, където ще им бъдат повдигнати обвинение във взимане на подкуп и злоупотреба със служебно положение.

В същото време пък стана ясно, че швейцарската полиция е възбудила углавно дело по отношение на неизвестни за момента лица, за които се смята, че са взели подкупи, за да гласуват по определен начин при избора на домакините на Световните първенства през 2018-а и през 2022-а година.

Днес в Цюрих продължава 65-ия конгрес на ФИФА, като това е заключителен ден, включващ и избора за президент на Асоциацията. За този пост в момента спорят Сеп Блатер, актуален президент, стремящ се към пети пореден мандат и йорданският принц Али бин Ал Хюсейн./БТА