Бившите президенти на ФИФА и УЕФА Сеп Блатер и Мишел Платини ще бъдат съдени от 8 до 22-и юни в Швейцария за финансови измами, съобщи Федералният наказателен съд. Възможната присъда по това обвинение е до 5 години затвор. 
 
Бившите ръководители на футбола са обвинени още за нелоялно управление, злоупотреба с доверие и и за това, че са "получили нелегално и в ущърб на ФИФА 2 милиона швейцарски франка".
 
Трикратният носител на "Златната топка" Платини бе съветник на Сеп Блатер между 1998 и 2002 по време на първия мандат на швейцареца начело на ФИФА, като годишната му заплата е била 300 000 швейцарски франка, припомни швейцарският съд.
 
През 2011 години или 8 години, след като е изтекъл договорът му като съветник, Мишел Платини обявява приходи от 2 милиона швейцарски франка със съгласието на Сеп Блатер, което е "безпредметно" според обвинението.
 
Двамата поддържат от началото на следствието версията, че те са се разбрали устно за годишна заплата на Платини от 1 милион швейцарски франка, като по това време финансите на ФИФА не са позволявали това и поради тази причина са уредили нещата на по-късен етап.