Президентът на Съединените американски щати Барак Обама отбеляза ръста на популярност на футбола в страната и заяви, че ще бъде активен поддръжник на националния отбор, който ще участва на Световното първенство в Южна Африка. Обама заяви това днес, след като прие в Белия дом футболистите на Реал Солт Лейк- тим от Мейджър-лигата.

"Ние се гордеем с тези момчета, които ще представляват нашата страна на футболното поле”, каза Обама и не пропусна да подчертае, че вицепрезидентът Джоузеф Байдън води американската делегация на Мондиал 2010. „Но ние всички, които оставаме у дома, ще подкрепяме нашия тим пред телевизорите.”

Барак Обама също така напомни, че и двете му дъщери играят футбол в учебните заведения, които посещават.

Обама винаги е подчертавал, че футболът е неговият любим спорт, а на няколко пъти намекна, че има и любим европейски отбор- лондонският Уест Хем.

Той подчерта, че сокърът върви с широки крачки напред в своята популярност в САЩ и показа фланелката с номер 10 на националния отбор, която му подариха играчите. Те избрали този номер, защото с него са играли двамата най-велики футболисти на всички времена- Пеле и Диего Марадона.