Спомняте ли си името Фреди Аду? На по-паметливите футболни фенове от вас то може да звучи много познато и това е разбираемо, защото преди десетина години Аду бе считан за най-големия футболен талант в света.

През 2006 всички предричаха бляскаво бъдеще на американеца, а той прекара две седмици на проби в Манчестър Юнайтед, след като вече бе направил име в Мейджър Лийг Сокър само на 16 години. Само че нещата не се развиха според очакванията и кариерата на вече 28-годишния футболист трудно може да бъде определено по друг начин освен разочароваща.

Сега обаче Аду, който има и 17 мача за САЩ, стигна до ново дъно в своята кариера. Той се намира на проби в скромния полски Сандеця Нови Сач и всичко щеше да бъде с една идея по-добре, ако всъщност старши треньорът на тима не обяви, че не знае нищо за Аду и не е искал да идва в отбора.

"Това е шега", споделя наставникът Радослав Мрожковски за Аду. "Прочетох в медиите за неговите проби. Попитах спортния директор защо не ми е казал нищо. След всичко той ми изпрати съобщение, че "ще има играч на проби" и че всички знаят. Маркетингът знаеше, щабът на клуба знаеше...само треньорът не знае кой е играчът на проби. Който го е поканил, да го изпробва. Каква е целта да имаме такъв играч? Президентът каза, че е маркетинг. Значи може да вземем и Януш Хомонтек (полски футболен фрийстайлър б.р.)"

"Това не е моя идея, който иска да има Франк (обърква името на футболиста б.р.) Аду в отбора, аз не го приемам, не е консултирано с мен."

"Няма да го тествам, както някой друг иска, те могат да го направят. По мое мнение клубът е нелеп. Вместо да изграждаме отбора постепенно, ние търсим стари прахосмукачки."

А преди години всичко бе друго...На 14 години Аду вкара четири гола на Световното до 17 години, след това реализира 11 попадения и подаде за още 17 в МЛС между 2004 и 2006, когато бе само на 16 години.

Поглед към култовата игра Football Manager в онези дни показва, че всички считаха Аду за следващата голяма футболна звезда.

Пробите в Юнайтед обаче не преминаха успешно, но всичко отново изглеждаше добре, когато премина в Бенфика през 2007. Само че португалският гранд се оказа голяма хапка за него, а след периоди под наем в Монако, Беленензеш и Ризеспор, американецът се завърна в МЛС.

Последваха две слаби години във Филаделфия Унион, след което Аду обиколи света - Бахия (Бразилия), Ягодина (Сърбия) и КуПС (Финландия).

През 2015-2016 той игра във втородивизионния американски Тампа Бей Роудис, но бе освободен, а преди да отиде в Полша имаше и неуспешен пробен период в Портланд Тимбърс.