Прокуратурата в Истанбул нареди разследване на бившия футболист на Барселона Арда Туран за предполагаеми връзки с ислямисткия духовник Фетхуллах Гюлен, който е смятан за отговорен за проваления преврат в Турция през юли 2016 година.

Туран преди няколко месеца получи много голямо наказание за бутане на съдия в местното първенство, след това се сби с известен местен певец, сега и прокуратурата го погна.

Вестник „Hürriyet“ съобщава, че прокуратурата е започнала разследване и срещу халфа на Башакшехир Емре Бельозоглу, бившия футболист Окан Бюрук и бившия треньор на Бурсаспор Бюлент Коркмаз, които също са заподозрени за връзки с ислямисткия духовник Фетхуллах Гюлен.

Прокуратурата подозира, че четиримата могат да имат връзки или са предложили помощ на ислямисткия духовник Фетхуллах Гюлен и неговото братство, което турското правителство смята за терористична организация.

Четиримата са обвинени, че "въпреки че не са членове на организацията, помагат съзнателно и доброволно" на ФЕТО (съкращението, с което Турция нарича мрежата на Гюлен).

Прокуратурата ще вземе техните показания, преди да реши как да продължи делото. Властите водят отделно разследване за всеки футболист, се казва още в информацията.

Ако обвиненията бъдат доказани, ще бъдат приети като нож в гърба на турския президент Реджеп Ердоган, който не само, че е близък до Туран, но дори кумува на сватбата му.

Срещу други шестима футболисти - Бекир Иртегюн, Угур Борал, Зафер Бирьол, Ерсин Гюрелер, Исмаил Шенюл и Омер Чаткич, вече беше повдигнато обвинения за членство във ФЕТО. Изслушване на техните случаи беше на 16 октомври.

Според медиите в Турция шестимата са дали имената на много от известните турски футболисти, свързани с мрежата на Гюлен. Иртегюн, Борал, Бирьол, Гюрелер, Шенюл Чаткич са изправени пред лишаване от свобода до 22.5 години.

Туран е изправен пред второ тежко обвинения в рамките на няколко дни. Във вторник прокуратурата в Истанбул поиска 31-годишния футболист да бъде осъден на 12.5 години затвор за побой над музикалния изпълнител Беркай Шахин, сексуално посегателство срещу съпругата на Шахин и незаконно притежание на оръжие.

Башакшехир глоби Арда Туран с 370 хиляди евро, но остави футболиста част от отбора, докато прокуратурата не се произнесе окончателно по случилото се.