Националният отбор по футбол на Микронезия продължава да записва името си за всички антирекорди, свързани с тежки загуби във футбола. Футболистите от страната бяха подложени на ново унижение по време на Тихоокеанските игри. 

Този път те претърпяха най-тежкия си погром, като паднаха с 0:46 от представителите на Вануату. Мачът се игра в столицата на Папуа Нова Гвинея - Порт Морсби - и вече влезе в страниците с рекорди на футбола. 

Досега няма записан друг такъв тежък погром на национален отбор в историята на играта. Всъщност, двете най-тежки поражения във футбола са именно на Микронезия и при това точно на този турнир. Само преди дни островитяните паднаха с 0:38 от Фиджи. 

Малко утешение на пълните микронезийски аматьори е, че този резултат не е признат официално от ФИФА, тъй като тяхната футболна федерация не е член на Световната футболна централа. Но все пак агенциите, занимаващи се с футболна статистика го признават за най-тежката загуба на национално ниво. 

Иначе официалният мач с най-голяма разлика, признат от ФИФА, остава побоят на Австралия над Западни Самоа с 31:0 преди вече близо 15 години. Този двубой беше квалификация за Мондиал 2002 в Япония и Южна Корея.