Наставникът на Казил Жар Никола Спасов сподели, че пътят на българските треньори в Казахстан е бил утъпкан от Станимир Стоилов, който остави отлични впечатления с работата си в Астана. Спасов говори за всички по-интересни теми около себе си, както и за първите му впечатления от казахстанския футбол и отношението към треньорите там.

„Вече съм един месец с отбора. Всичко е нормално според очакванията. Сега сме в такъв етап на селекция и правене на нов отбор. Буквано нов отбор. Имаме много работа, много съм ангажиран, идват много чужденци на проби, но всичко е нормално в клуб“, започна Спасов, който е на лагер в Турция.

„Има разлика между нашия футбол и казахстанския. Доста по-агресивен е казахстанският футбол, работи се сериозно, добре са подготвени отборите, има добро ниво“, добави специалистът.

„Старши треньорът е на доста високо ниво и е много уважаван. Това е добре и самочувствието на треньора е друго. Дава му се свобода за решения, уважението на е на високо ниво“.

„Целите са да се направи един отбор, който да изкара първенството на добро ниво, да може да се задържи в групата. Естествено, ако направим тим за средата на таблицата, ще е чудесно“, продължи наставникът.

В Казахстан, освен Никола Спасов, работят още Станимир Стоилов, Георги Дерменджиев и Стойчо Младенов. За отговорността, която лежи върху българските специалисти, Спасов сподели:

„Всичко тръгна от работата на Мъри, който работи вече пета година в Казахстан. След него добри треньори бяха тук. Отговорността е голяма тук, наистина всеки един мач, всяко представяне ще бъде важно за мен и останалите треньори“. 


Валентин Грънчаров, пратеник на Дарик радио в Турция