Нигерийското правителство отмени наказанието на националния отбор по футбол да не се състезава в международни турнири до 2012 година.

Говорител на президента Гудлък Джонатан съобщи шокиращата новина за наказанието на "суперорлите" в петък, като изтъкна за причина слабото представяне на отбора, който спечели едва една точка на Мондиала, завършвайки на последно място в група "В". Днес обаче правителството е решило да промени решението си. "Правителството отмени решението си", съобщи АФП, позовавайки се на източник, близък до президента.

Заради наказанието нигерийските играчи трябваше да пропуснат квалификациите за Купата на Африканските нации. Решението на нигерийското правителство да накаже отбора предизвика сериозна реакция от страна на ФИФА, която заплаши да спре финансовата помощ за африканската държава и да спре правата на нигерийските рефери да свирят международни мачове.

Освен това, ФИФА заплаши и да извади нигерийските клубове от клубните турнири в Африка. Беше изпратено писмо до управлението на "суперорлите", в което бяха изложени всички възможни последици от решението на правителството. Освен това имаше краен срок до днес наказанието да бъде свалено, припомня БГНЕС. ФИФА строго се противопоставя на всякаква политическа намеса в националните отбори и използва много санкции, за да забрани това.