В последните дни на отиващата си година е нещо нормално да си припомним какво се случи през изминалите дни. Има няколко имена, които обаче трябва да бъдат споменати, не само защото са оставили диря в спорта, но и защото решиха да сложат край на кариерите си точно през 2008 година. Вероятно има и много други, които заслужават да са в списъка, но все пак ще го сведем до 5 имена.

Ромарио – легендарният бразилски футболист, шампион на Холандия, Испания и Бразилия сложи край на кариерата си, след като бе обвинен в употреба на забранени вещества, а след това и оправдан от Спортния съд в Бразилия. Кариоката приключи кариерата си във Вашко да Гама, а е носил екипите и на Фламенго, Флуминензе, Барселона, ПСВ Айндховен и Валенсия. Най-големият успех в кариерата на Ромарио бе през 1994 година, когато на Световното първенство в САЩ с петте си гола той изведе Бразилия до четвърта световна титла и бе избран за Най-добър играч на Мондиала, а в последствие и за Най-добър футболист в света на ФИФА.

Жюстин Енен – белгийската тенисистка, която бе в продължение на 117 седмици поред на върха в Световната женска ранглиста. След като сложи край през май 2008 година, няколко спортистки се изредиха в челото на класацията, без нито една от тях да може да се задържи за дълго. По време на своята кариера Жюстин Енен е спечелила седем турнира от Големия шлем. Тя има олимпийска титла и всички други титли от големи турнири, с изключение на Уимбълдън.

Оливер Кан сложи край на кариерата си след 21 години, изпълнени с успехи. Титанът от Карлсруе изигра последните си минути за своя любим Байерн в бенефиса си срещу националния отбор на Германия. През 2002 бе избран за най-добър на Световното първенство в Япония и Южна Корея. Докато Кан бе на вратата на мюнхенския отбор, той спечели 7 титли на Германия, 5 купи на страната, Шампионската лига през 2001 г. и Купата на УЕФА през 1996 г.

Теди Шерингам – английският нападател сложи край на професионалната си кариера на 42 години, като за последно носи екипа на Колчестър Сити. Трикратен шампион на Англия, носител на купата на страната и Шампионската лига заедно с “червените дяволи”. Носил е екипите на Милоул, Манчестър Юнайтед, Нотингам, Тотнъм, Портсмут.

Легендата Мария Мутола също сложи край на забележителната си кариера в старта от Златната лига в Цюрих. Състезателката на 800 метра от Мозамбик, която участва на шест Олимпиади, се сбогува с професионалната си кариера на 35 години. Мутола доминира в бягането на 800 метра през 90-те години, спечелвайки световната титла в Щутгарт през 1993 г. На Олимпийските игри в Атланта през 1996 г. Мутола печели първия медал за Мозамбик от олимпийски игри, след като завършва на трето място, след Ана Кирот от Куба.