Възможно ли е жена да играе футбол при мъжете? Досега смятахме, че подобна идея е по-приложима в киното, отколкото в реалния живот, но в Нидерландия поставиха началото на една малка спортна революция. Нейно лице е 19-годишната Елън Фокема, която получи разрешение от местната федерация да играе за мъжкия тим на Фоарут, подвизаващ се в седма дивизия. Eлън винаги е играла футбол с момчетата. Още от малка. Сега 19-годишното момиче е първата жена, официално регистрирана при мъжете, макар и в отбор от ниските нива. За целта, преди време тя изпратила молба до нидерландската федерация. След настойчиви опити, размяна на писма и два отказа, получила заветното разрешение. Решението на местната футболна централа е част от пилотен проект. Засега то важи само за идния сезон, но ръководителите подчертават, че искат да насочат усилията си в тази област, давайки на Фокема шанс за равнопоставеност, пише сайтът на БТВ. След година федерацията ще преценява дали да поднови разрешителното за участие в мъжкия отбор. Всъщност смесеният футбол в Нидерландия е позволен от 1986 г., но важи само за отборите при под 19-годишните или в категория "Б". Фоарут попада в "А".

"Не мога да кажа какъв ще бъде резултатът от този експеримент, но съм щастлива, че имам възможността да участвам в него", казва Елън. Фокема на два пъти е получавала предложения да играе за женския тим на Хееренвеен, но отказвала. Първо заради разстоянието от родното селце Меналдум. Тя не е искала да напуска сегашното си училище. Второ - за нея било важно да завърши обучението си за медицинска сестра. Сега Елън остава в своя роден тим. Познава повечето момчета, тъй като е играла с тях като малка. Няма съмнения, че ще се наложи. "Играя с тях от петгодишна и мисълта, че няма да бъдем в един отбор ме натъжаваше. Сега обаче федерацията ме посъветва да съм част от мъжкия футбол колкото се може по-дълго. Предизвикателство е, но съм развълнувана, а не притеснена.", споделя футболистката. На 29 август, в първия си мач за сезона, Фокема и компания се изправят срещу Бетгум. Клуб, който момичето познава отлично, тъй като част от женската му формация са двете сестри - Джени и Мариане.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.