Че порядките в Китай са по-различни, е ясно на всички. Но няма как да не останете изумени от наказанието, което от Китайската футболна федерация наложи на звездата на Гуанджоу Евъргранде Женг Жи, който е и капитан на китайския национален отбор.

Жи ще трябва да плати сума от 40 хиляди юана (6 хиляди долара) и ще пропусне четири мача от Китайската Суперлига. Причината? Фактът, че Жи не е накарал своите съотборници да стиснат ръката на главния съдия след мача срещу Тянджин Куанджиан, загубен с 3:4.

За 36-годишния Женг има и допълнителна глоба - 100 хиляди юана от ръководството на клуба му, което също го порицава за наглед дребния пропуск.

Останалите играчи на Евъргранде, включително и звездата Паулиньо, също бяха наказани и предупредени, клубът също получи глоба за действието на футболистите си.

"Клубът продължава стриктно да регулира отбора с ясни награди и наказания. Всички играчи и треньорът трябва да се поучат от този инцидент", се казва в изявление на Гуанджоу.

Оскар отнесе наказание от 8 мача заради масов бой

Това е поредното сурово наказание, което местната федерация налага. Наскоро Оскар получи наказание от 8 мача за участието си в меле. Треньорът на Шанхай СИПГ Андре Вилаш-Боаш и играчите Хълк и Ву Лей пък получиха наказание от два мача заради подкрепата си към Оскар.