Холандският национален отбор взе вчера едно много важно и в същото време трудно решение. Победи Румъния, с което си избра евентуален съперник на полуфиналите.

Съперникът по стечение на обстоятелствата е Италия. Waar of onwaar или преведено на български - вярно или грешно. Става дума за решението. Решението вече е взето, очакваме отговора, който може да дойде много скоро – във Виена на 26 юни. Тогава е полуфинала, който като нищо ще изправи един срещу друг отново „лалетата” и „адзурите”.

Първата битка спечелиха „оранжавите”, но втората битка ще е по-важна и грешка не трябва да се допуска. Ако Холандия сбърка, трябва да вини единствено себе си и думичката феърплей, която бе водещата снощи. Истината е, че Холандия показва добър и резултатен футбол. Има обаче още една истина, която не трябва да се пренебрегва – отбор излязъл от групите по начина, по който сториха това италианците винаги постига нещо значимо. За момчетата на Роберто Донадони значима е само титлата или в най-лошия начин последния седми мач на Ернст Хапел във Виена.

Едно е сигурно. С победата си снощи момчетата на Марко Ван Бастен станаха големи не само като футболисти, а и като мъже. Избраха трудното пред лесното. Избраха козята пътека пред магистралата. Но някога именно по козята пътека се стига по-бързо, отколкото по правия аутобан.

„Едно 24-годишно момче чу молитвите на цяла Италия”, отбелязва днешното издание на „Газета Дело Спорт”. Естествено, че става въпрос за Клас Ян Хунталаар, който вкара за 1:0, с което прекърши румънските футболисти.

Факт е, че след снощните мачове футболна Европа спечели. Спечели интрига, добър футбол и още емоции, които могат да ни поднесе Скуадра адзура. Първи до тях трябва да се докосне Ла Фурия Еспаньола. Мачът ще си заслужава.

*waar of onwaar – вярно или грешно