Съдии от Южна Америка може да ръководят мачове от груповата фаза на европейското първенство по футбол през тази година и срещи от Шампионската лига, обявиха от УЕФА.

Споразумението също предвижда европейските рефери да ръководят мачове в Южна Америка, съобщиха от Европейската футболна централа.

Новината стана факт, след като УЕФА и южноамериканската конфедерация КОНМЕБОЛ постигнаха споразумение за нов меморандум за разбирателство в централата на УЕФА в Нион (Швейцария).

"Тази програма за обмен може да осигури екип от съдии на мачовете от УЕФА да бъдат назначени на срещи от груповата фаза на Копа Америка, и екип от рефери на мачовете от КОНМЕБОЛ да свирят срещи от груповата фаза на Евро 2020", се казва в съобщение на УЕФА.

"Освен това ще има и подобен обмен между Шампионската лига на УЕФА/Копа Либертадорес и Лига Европа/Копа Судамерикана", добавиха от европейската централа.

"Възможността за организиране на междуконтинентални мачове между отбори от Европа и Южна Америка също ще бъде разгледана през следващите месеци", се казва в изявлението.

"Днешното споразумение е първа стъпка в това да се даде възможност на УЕФА и КОНМЕБОЛ да си сътрудничат тясно, за да можем да споделяме опит и знания за развитието на играта на двата континента", коментира президентът на УЕФА Александър Чеферин.