Властите на Република Южна Африка възнамеряват срочно да започнат разследване във връзка с намерението на южноафрикански бизнесмени в областта на туризма „да дерат по три кожи” от чуждестранните посетители по време на Световното първенство през 2010 година.

На световния туристически панаир в Лондон чуждестранни туроператори изразиха своите опасения пред Натал Нгабо Коза - генерален директор на туристическа компания от Република Южна Африка.

„Ние не искаме гостите на нашата страна да останат с неприятно чувство след Световното първенство”, каза Коза.

Според Майк Мабуякулу - министър на икономическото развитие и туризма на провинция Квазулу, някои оператори от хотелския бизнес се готвят да повишат цените на стаите два пъти, три пъти, а някои и четири пъти, в периода юни-юли 2010 година по време на Мондиала. „Това може да се окаже разрушително за цялата туристическа индустрия”, каза министърът.

Междувременно футболната федерация на Република Южна Африка проучва съобщения за това, че по време на Мондиал 2010 авиобилетите по най-популярния туристически маршрут Йоханесбург - Дърбан (около 600 километра) ще струват вместо сегашните 100 долара за един билет - около 800 долара, тоест като билет до Лондон.