Нападателят на японския национален отбор за жени Куми Йокояма разкри публично, че е транс мъж и призова за повече внимание към проблемите на хора с различия в половата идентичност в родината си.

Йокояма обясни, че престоят в САЩ и Германия са му доказали, че хора като него могат да живеят комфортно в обществото, ако нагласата към тях не е враждебна.

Йокояма, на 27 години, направи разкритието във видео интервю за YouTube канала на бившата си съотборничка Юки Нагасато. Той обясни, че преди седем години се е подложил на операция за премахване на гръдна тъкан без хормонална терапия, тъй като така е можел да се провали на допинг тест. Йокояма добавя, че ще направи още операции за смяна на пола след края на професионалната си кариера.

"През годините съм излизал с няколко жени, но тайната ми никога не стигна до Япония. У дома винаги ме питат дали имам приятел, докато в САЩ въпросът е дали имам приятел или приятелка. Когато моята партньорка ми каза, че няма абсолютно никакъв смисъл да продължавам да се крия, нещо наистина ми щъкна", каза той.

"Не ми бе лесно да изрека тези думи и определено не го чаках с нетърпение. Ако обаче помисля за живота ми занапред, без тази тайна ще ми бъде далеч по-леко".

Йокояма, който игра за женския национален отбор на Япония на световното първенство във Франция през 2019, добави, че е получила вдъхновение от канадския национал и халф на ОЛ Рейн - Куин (роден под името Ребека Катерин Куин). Неговото разкритие бе направено през миналата година.

"Преди един мач Куин носеше фланелка с надпис 'Пазете транс децата' и тогава осъзнах, че реално тя прави правилното нещо, а не аз. Напоследък думата 'ЛГБТ' става позната на все повече японци и се използва все по-често в медиите, но хора като мен продължават да мълчат. Ако всички говорим заедно, може би обществото ще обърне повече внимание на проблемите ни", каза още Йокояма.