Нападателят от Северна Ирландия Кайл Лафърти беше наказан да не играе 10 мача от Шотландската футболна асоциация заради религиозна обида към фен. Видео показва как 35-годишният Лафърти е помолен да позира за снимка с привърженик на футболната игра, който след това се разкрива като почитател на Селтик – защитаващият титлата си отбор в страната, традиционно подкрепян от хора с католическо вероизповедание.
 
Лафърти, дългогодишен играч на големия конкурент Рейнджърс, е протестант. Във видеото е чут да казва "fenian b******" – прозвище, касаещо се за ирландски националисти и католици, пришито им от протестантите.
 
В момента Лафърти играе за скромния шотландски Килмарнък, а този инцидент стана причина да бъде изваден и от националния отбор на Северна Ирландия за мачовете от турнира Лига на нациите през септември. От тогава до днес вървеше разследване по въпроса.
 
Дисциплинарната комисия на Шотландската ФА намери нападателя за виновен по две дисциплинарни правила, свързани с „неприлични или обидни думи или поведение“, както и използване на обиден език, включително споменаване на религията или вярванията на дадено лице.
 
Наказанието за лишаване от права за 10 мача започва да тече незабавно. Продължителността на санкцията е съобразена с указанията за  антидискриминационна политика, спуснати от ФИФА и УЕФА.