Колбайн Сигторсон, който поделя върха за реализатор номер 1 в историята на Исландия, е със спрени състезателни права от шведския си клуб Гьотеборг, след като местните медии заявиха, че той е обвиненият в сексуално посегателство през 2017.

31-годишната звезда на националния отбор, който вкара при победата над Англия с 2:1 в осминафиналите на Евро 2016, вече бе изпратен у дома от представителния тим, който в момента участва в световни квалификации. Привържениците на Гьотеборг поставиха плакати на тренировъчната база на клуба тази седмица с искане Сигторсон, който бе закупен от АИК Стокхолм в края на миналия сезон, да бъде изхвърлен от състава.

„Поради скорошното развитие, Колбайн Сигторсон няма да вземе участие до второ нареждане на тренировки, мачове или други занимания на първия тим. В момента се провежда вътрешно разследване, което ще определи бъдещето на Колбайн в клуба“, се казва в клубно изявление. Обвиненията станаха публично достояние миналия петък.

25-годишната Торхилдур Гида Арнарсдотир заяви пред исландската телевизия RUV, че е направила официално оплакване за сексуално посегателство и тормоз от член на националния отбор в нощен клуб в Рейкявик през септември 2017. Въпросният играч е стигнал до финансово споразумение с нея, за да бъде сложен край на случая.

Въпреки това, исландските медии разкриха, че става въпрос за Сигторсон и в сряда той публикува изявление, в което отрича обвиненията, но „съжалява за поведението си в онзи период от живота си“. „Тя поиска извинение и финансова компенсация, които аз приех“, сподели той. Неговият случай имаше сериозни последствия за Исландската федерация. Бившият защитник на Тотнъм и Болтън Гудни Бергсон се оттегли от президентския пост в неделя и бе последван от целия изпълнителен борд ден по-късно.