Австрийската столица Виена е осигурила места за 76 000 запалянковци, които да наблюдават мачовете от Европейското първенство през юни на над 15 големи екрана. Това са запалянковците, които няма да могат да присъстват на стадион „Ернст Хапел”, на който има места за още 51 718 привърженици на отборите.

Днес в София представители на дунавския град направиха презентация на възможностите, които предлага австрийската столица по време на шампионата. Ингрид Кунц и Михаела Мозер, които са представители на Община Виена разкриха подробности около организацията в града около мачовете. На презентацията присъстваха и посланиците на Австрия и Швейцария в България Клаус Фабиян и Томас Фебер.

„Стадионът във Виена е за 51 718 зрители, като реконструкцията ме струва 36,9 млн. евро. Това е единственият 5-звезден стадион за първенството, който ще приеме 7 мача. Предлага изключително много екстри”, заяви Кунц. За всички привърженици, които няма да могат да присъстват на стадиона е предвидена една огромна зона за фенове между най-важните политически сгради във Виена. Тя е дълга 1,2 км. И е за 70 000 запалянковци, които ще имат възможност да гледат мачовете на 9 големи екрана. „Входът е свободен, а ако местата свършат има още една зона в Пратера за 6000 запалянковци. Както беше в Германия, така и при нас осигуряваме около 3000 места за спане в Панаира, който е на 700 метра от стадиона” допълни още Ингрид Кунц.

На 10 май официално ще бъде открита и линията на метрото U2, която ще стига до стадиона.„В деня на мачовете за пътуването в обществения транспорт ще важат билетите за самите срещи. За тези, които ще дойдат с автомобили има осигурени паркинги в покрайнините на града за общо 4600 коли, които са в близост до спирки на метрото. Паркирането там ще струва около 2,70-3 евро на час. В центъра няма места за паркиране и няма да се допускат автомобили”, каза още австрийската представителка. Вече има открит телефон за запалянковците, които са във Виена по време на шампионата той е: +43(1)900-500-20.

В същото време Ингрид Кунц разкри, че всички хотели в австрийската столица вече са заети, като цените им са се покачили с 10-30%.

„Подготвени сме и за сблъсъци от страна на феновете. Симулирали сме конфликти и сме планирали тяхното решаване. 27 000 полицаи ще са ангажирани за реда и сигурността за цялото първенство”, допълни още Ингрид Кунц.