Бившият ас на Барселона и Челси Деко обяви своето отказване от активна футболна кариера в навечерието на своя 36-и рожден ден.

Полузащитникът, който игра за португалския национален отбор, започна да играе професионално в Салгуейрос в своята родна Бразилия, преди през 1999 година да осъществи трансфер в Порто. Там той изкара 5 сезона, като бе натурализиран, а в последния от тях вдигна трофея в Шампионската лига.

Веднага след триумфа Деко премина в Барселона, където се задържа 4 сезона, след което изкара и 2 години в Челси. Техничарят напусна европейскат сцена преди 3 лета, когато подписа с Флуминензе, който ще бъде последният тим в кариерата му.

„С огромна тъга и съжаление обявявам края на моята кариера като професионален атлет“, сподели нисичкият футболист. „Минутите, които записах за Флуминензе в сряда, са последните ми за моите 17 години като футболист.“

„С удоволствие бих продължил до края на шампионата в Бразилия и бих помогнал на отбора си отново да играе за Копа Либертадорес, но моето тяло не ми позволява. Много съм благодарен за полученото доверие и цялата подкрепа, на която се радвах“, допълни Деко, който има 75 двубоя за националния отбор на Португалия.