Въпросителните около присъствието на американския президент Барак Обама в Република Южна Африка за световното първенство по футбол предизвикаха истински хаос в плановете на организаторите за охраната на шампионата, съобщи полицейският комисар Беки Келе.

"Американският президент идва, не идва, идва, не идва. Дали ще дойде или не, това е 50 на 50. Ние получихме предварителна информация, че Барак Обама ще дойде в Република Южна Африка, ако американците прескочат груповата фаза. Дано отпаднат", заяви в шеговит тон Келе.

Полицейският комисар добави, че 43 държавни глави са потвърдили присъствието си на световните финали, които ще се проведат от 11-и юни до 11-и юли. Според него самото присъствие на Обама означава, че полицията ще има работа като за 86 президента: "Операцията по опазване на тези 43-ма президенти ще бъде равна с тази за Обама".

Според министъра на външните работи Маите Нкоана-Машабане визитата на Обама е "все по-вероятна". Ентусиазмът на любителите на футбола от САЩ също отбелязва върхова точка, след като американските фенове изкупиха най-много билети след тези на домакините.