Изпълнен с полярни емоции беше днешният ден с българско участие в първенството на Казахстан. Тоталният хегемон в последните години Астана, ръководен от Станимир Стоилов, постигна поредна победа, Кайсар на Стойчо Младенов се издъни за пореден път, а Цветан Генков се разписа за своя Окжетпес, но загуби от Ордабашъ, за който не игра Преслав Йорданов. 

Астана и Мъри не срещнаха особени проблеми в домакинството си на Шахтьор Караганда. Те победиха с 4:1, а всичко беше решено още в средата на първата част, когато домакините вече водеха с 3:0. 

Жуниор Кабананга реализира две бързи попадения в 10-та и 19-та минути, а Серикзан Мужиков оформи класиката в 24-та. Аидос Татарбаев намали за Шахтьор в 54-та, но Кабананга оформи хеттрика си две минути по-късно и всичко свърши. 

Така Астана се утвърди на върха на класирането с 33 точки, с четири повече от преследвача си Ордабашъ. Шахтьор е на дъното на класирането със само 9 точки и от сега се бори за оцеляването си. 

На другия полюс бяха емоциите за Стойчо Младенов. Той и отборът му пак се провалиха и се отдалечават още повече от битката за Европа. Неговият Кайсар падна с 1:2 у дома от Кайрат и вероятно рано-рано ще се прости с мераците си за Европа. 

А мачът започна добре за водения от българина тим. Още в 9-та минута игралият в Черно море и Локомотив Горна Оряховица Матиа Курьор откри резултата в негова полза, но още преди почивката набързо беше оформен пълният обрат. Исламхан в 32-та и Гоу в 36-та оформиха победата за Кайрат. 

Така гостите от Алмати са трети с 28 точки и все още таят надежди за титлата. Но Кайсар и Младенов затъват все повече в класирането и остават шести 18 точки, далеч от зона Европа. 

Смесени емоции изпита родният нападател Цветан Генков. Той се разписа за своя Окжетпес, но тимът му загуби у дома с 1:2 от Ордабашъ. Неговият тим вече падаше с 0:2, когато нападателят се появи на терена като резерва в 58-та минута. Той вкара за 1:2 в 89-та минута, но нямаше време за обрат и всичко приключи.