Аржентинецът Валентин Кастеянос се присъедини към новака в испанската Примера дивисион - Жирона. Нападателят бе привлечен от американския Ню Йорк Сити с наем за един сезон.
 
Кастеянос вкара 19 гола в 32 мача през миналия сезон в американската Мейджър лига (МЛС), за да помогне на Ню Йорк Сити да спечели своята първа Купа на МЛС. 23-годишният аржентинец завърши на върха в голмайсторската листа в Лигата, но подели наградата на голмайстора на първенството Златната обувка заедно с Себастиан Дриуси от ФК Остин. Малка утеха за Кастеянос е, че има с две асистенции повече от Дриуси.
 
Отличното му представяне в Северна Америка логично предизвика слухове, че той няма да остане в това първенство, а ще се премести в някоя от европейските лиги. Но тъй като и двата клуба – и Жирона, и Ню Йорк Сити, са под контрола на корпорацията Сити Футбол Груп (СФГ), сделката се осъществява без никакви проблеми.
 
След като наемът до юни 2023-а година стана факт, спортният директор на Ню Йорк Сити Дейвид Лий обяви, че това е начин да покажат момчето в Европа и да предизвикат интерес от големите клубове. И той лично е готов да седне на преговори и да изслуша всяка една оферта, без значение от къде идва.
 
"Когато Тати (прякорът на Кастеянос) се представи добре в Европа, а аз нямам никакви съмнения в това, вече ще можем да го продадем на най-висока възможна цена и моите очаквания са на направим трансферни печалби по-големи от всеки един сезон до момента, каза още Дейвид Лий.
 
Кастеянос играе вече четири години и половина в клуба на компанията СФГ от Ню Йорк, а преди това е бил селектиран от Торке Сити Монтевидео – още един от отборите, които са под контрола на арабския шейх. Но въпреки сравнително младата си възраст, аржентинецът вече е голмайстор номер 2 в историята на клуба от Ню Йорк след Давид Вия, който е забил 50 гола в 109 мача.
 
"Наистина смятам, че сега е правилният момент. Вече работил с европейски треньори, на 23 години трябва да е перфектен да заиграе в европейските първенства, завърши шефът.