Сеп Блатер и Мишел Платини, бивши шефове съответно на световния и европейския футбол, влязоха в съдебната зала в Швейцария днес по подозрение в измамническо плащане.

86-годишният Блатер, бивш президент на Международната футболна централа (ФИФА), и 66-годишният Платини, се явиха във Федералния криминален съд в южния град Белинзона, след разследване, започнало през 2015 и продължило шест години.

Двамата са разследвани заради плащане на стойност 2 млн. швейцарски франка през 2011 на Платини, който по онова време бе шеф на Европейската футболна централа (УЕФА). Бившата легенда на френския национален отбор „предоставил на ФИФА през 2011 предполагаема фиктивна фактура за (предполагаем) дълг, който все още съществува за дейността му като съветник на ФИФА през годините от 1998 до 2002 г.“, според съда.

Той и оттеглилия се швейцарски футболен администратор Блатер могат да попаднат зад решетките за пет години, ако бъдат намерени за виновни. И двамата са обвинени в измама и фалшифициране на документ. Блатер е обвинен в незаконно присвояване и престъпно поведение, докато Платини е обвинен в участие в тези нарушения. Делото ще приключи на 22 юни, а присъдата ще стане ясна на 8 юли.