Канадската футболистка Ребека Куин стана първият, открито заявил се трансджендър, който участва на Световно първенство по футбол за жени. Тя изигра пълни 90 минути в двубоя срещу Нигерия в петък, завършил 0:0. 26-годишната състезателка не успя да помогне на своя отбор да стигне до нещо повече от една точка.
 
Преди две години Куин влезе в историята и като първият трансджендър със златен медал от олимпийски игри. В Токио тя игра във всичките шест мача на Канада до финала.
 
 
Куин започва да играе футбол на 5-годишна възраст покрай сестрите си. През 2018 г. завършва университета Дюк със специалност биология. Извън терена обича да ходи по планините и да кара колело. През последните девет години Куин има 90 мача, в които е отбелязала пет гола. 
 
Едва през септември 2020 г. обаче тя разкрива истинската си самоличност, като заявява, че искат да бъде "видима фигура за млади транссексуални хора или хора, които поставят под въпрос пола си, хора, които изследват пола си".

"Защото за съжаление, когато растях и дори преминавах през процеса на откриване на себе си в колежа, нямах такива хора в публичната сфера, към които да гледам", казва тогава Куин.

„Искам да бъда видимо транссексуално лице, което успява в работата си, за да могат по-младите транссексуални хора да видят, че имат път, по който да вървят, и че имат бъдеще и кариера пред себе си.“
 
Изявлението на Куин влезе в заглавията на вестниците по целия свят и предизвика изявление от страна на ФИФА.
 
„ФИФА поздравява Ребека Куин за това, че е открита и горда, и й пожелава да продължи да постига успехи в кариерата си и за в бъдеще“, гласи изявлението на централата.
 
Сега тя играе за отбора на Сиатъл OL Reign в САЩ, а след световното ще стартира менторска програма в Канада за осем футболисти на възраст между 13 и 17 години с различни полове, които ще бъдат напътствани от нея в рамките на инициативата "Виж ги, бъди ги"./Телеграф