Бившият футболист Джордж Уеа, който победи на президентските избори в Либерия, днес официално встъпи в длъжност като държавен глава, предадоха световните агенции.

На препълнения стадион в Пейнсвил, в непосредствена близост до столицата Монровия, той положи клетва с ръка на библията пред председателя на върховния съд Франсис Коркопор.

51-годишният Уеа наследява Нобеловата лауреатка Елън Джонсън Сърлийф.

На церемонията присъстваха президентите на Габон, Гана и Сиера Леоне, приятели и африкански футболни звезди, сред които камерунската легенда Самюел Ето'о.

Уеа обяви, че първите му приоритети ще са да изкорени корупцията, да осигури на държавните служители заплата, позволяваща да посрещат основните си нужди, и да насърчи частния сектор.

Тълпи от хора образуваха километрични опашки с развети национални знамена.

Те пееха, танцуваха и чакаха своя герой, издигнал се от бедните квартали на Монровия до най-високата длъжност в държавата.

Уеа е играл за няколко от най-добрите европейски отбори през 90-те години и беше обявен от ФИФА за най-добър играч и стана носител на „Златна топка” – единственият африканец, носител на тази награда.

През 2004 г. Уеа основа политическата партия „Конгрес за демократични промени”. През 2005 г. загуби на президентските избори от Сърлийф и прекара следващите 10 години в опити да спечели политическо доверие, равно на популярността му както спортист.

През 2011 г. се кандидатира за вицепрезидент заедно с кандидат президента Уинстън Табмен. На втория тур Табмен обвини властите във фалшификация и оттегли кандидатурата си. Уеа продължи политическата си кариера и през 2014 г. стана сенатор. Сега той ще разполага с по-малко от месец, за да сформира правителство.