Повече от 1 000 фенове подкрепяха, скандираха и се прегръщаха в двубой от висшия ешелон на Беларус в неделя, независимо от призивите на привърженици за бойкотиране на мачове поради пандемията от коронавирус.

Беларус е единствената страна в Европа, където все още продължава местното първенство и това привлича фенове на играта от цял свят, които копнеят за футбол в родните си лиги. Президентът на страната Александър Лукашенко отказва прилагането на стриктни превантивни мерки и неведнъж „предписа“ пиенето на водка или карането на трактори като способи за борба със заразата.

- Мачовете от беларуската лига може да гледате в каналите на DIEMA XTRA на живо!

Много привърженици останаха далеч от футболните стадиони, но повече от 1 000 посетиха сблъсъка между Динамо Брест и Ислоч Минск, една от трите срещи във Висшая лига на Беларус. Малък брой от запалянковците бяха заснети да носят предпазни маски. Действащият шампион на страната Брест спечели двубоя с 3:1 и се изкачи до третото място в подреждането след четири изиграни кръга. Клубът по-рано стартира иновативна инициатива, за да се справи с бройката на посещаемост – слагайки манекени с изрязани снимки на фенове по трибуните.

Беларус в момента има потвърдени 2 919 случаи, 29 от които смъртни. Световната здравна организация (СЗО) призова беларуските власти да да въведат по-затегнати мерки за овладяване на вируса, предупреждавайки в събота, че пандемията навлиза в „тревожна“ нова фаза в страната. Лукашенко за пореден път не обърна внимание на опасността, определяйки я като „психоза“ и сподели, че е по-важно икономиката да продължи в нормален ритъм.