Само преди дни нидерландската Ередивизи бе официално прекратена, което, напълно очаквано, предизвика вълна от недоволство сред клубовете. Спирането на кампанията при настоящото класиране и без излъчване на шампион вбеси част от тях и доведе до множество оплаквания.

Клубовете имаха право да гласуват преди окончателното решение, но не постигнаха консенсус и това наложи федерацията сама да реши, в резултат на което минимум четири клуба ще осъдят футболната федерация в страната, пишат медиите в Нидерландия. 

От АЗ Алкмаар са възмутени, че Аякс ще бъде отборът, който ще бъде директно в групите на Шампионска лига, независимо еднакъв брой точки след изиграването на 25 кръга.

Утрехт пък няма да играе в Европа за сметка на Вилем II с изоставане от 3 точки и мач по-малко, а също така е и финалист в турнира за Купата на страната, като при успех трофея гарантира място в Европа.

Недоволни от решението са и лидерите във второто ниво на футбола в Нидерландия - Камбуур и Де Граафшап, които с цели 11 точки пред опонентите си, но цялото старание се оказва напразно.

Според немското издание "AD" всички тези факти са законни правни основания за оспорване на решението. Генералният директор на втородивизионния Камбуур вече заяви, че клубът е започнал правни действия. Същото потвърдиха и от Утрехт.