След като започна войната в Израел, вратарят на Апоел Тел Авив и литовски национал Емилиус Зубас успя да се върне в страната си и разказа как е успял да го направи. Той вече е в лагера на представителния тим на балтийската страна, който се подготвя за мачовете с България и Унгария в Европейските квалификации. Но се оказва, че точно София е била спасителната първа спирка, тъй като е хванал този полет и оттам се е прибрал у дома.
 
"През петте години, откакто съм в Израел, сирените са се чували повече от веднъж. Единствената разлика е, че понякога седмица, две или дори повече преди това е ясно, че ще ги пуснат и трябва да сме готови за това. Шмугвахме се в бункерите и след половин час животът продължаваше както обикновено. Този път сирените започнаха в 6:30 сутринта. Тъй като беше празник, мислех, че са предназначени да почитат мъртвите. Прегледах новините - нищо няма 10-15 минути. След 20 минути се появиха първите съобщения, че ракети летят към Израел от ивицата Газа, а час по-късно започна да циркулира видео, че групировката "Хамас" е нахлула в Израел. След това имаше комуникация с клуба, с приятели и други", разказа 33-годишният вратар на Апоел Тел Авив пред медиите в Литва.
 
Оказва се, че самият той се е намирал на 40-50 километра от атакуваните от Хамас селища. 
 
"През цялото време се чувствах в безопасност в Израел, така че и този път нямаше съмнение, че всичко ще бъде наред. Когато обаче се появи видеото, че Хамас извежда семейства, деца в ивицата Газа, тогава разбрах, че е много сериозно. И тогава беше обявена война", добави Зубас.
 
Той е благодарен на клуба си, тъй като комуникацията била на отлично ниво. Получавали напътствия от служителя по сигурността на всеки 10-15 минути и били предупредени, че не е добре да се събират много хора на едно място.
 
"Решихме да не викаме такси, за да не дойде някой арабин. Отидох до летището с моята кола. Купих билети за Варшава - анулирани. До Истанбул – отменени също. Нискотарифните авиокомпании незабавно бяха приключили. В един момент дори си мислехме да ангажираме частен самолет, което разбира се нямаше как да се случи в онзи момент. Продължих да търся билети – София и Дубай бяха следващите дестинации, за които потърсих. Със София се получи. Когато кацнах в българската столица се успокоих, но пък останаха притесненията за приятелите, които са си в Израел. За пет години там усещам Израел като своя втора родина. Чувствам се сякаш съм ги изоставил", обясни вратарят.
 
Зубас коментира и дали ще успее при тази обстановка да се концентрира върху мачовете на Литва с България и Унгария, както и кога ще се върне в Израел.
 
"Физическите натоварвания просто забавят тези мисли, така че ще бъда 100 процента концентриран за националния отбор. Не знаем кога ще се върнем в Израел, защото в момента първенството е спряно", каза той. 
 
България посреща Литва в събота (14-и октомври) на националния стадион Васил Левски в Европейска квалификация в група G. Три дни по-късно литовците приемат Унгария.
 
Навлязлата в четвъртия си ден война между "Хамас" и Израел вече отне живота на хиляда и шестстотин души. За първи път от десетилетия се водиха сражения с огнестрелни оръжия по улиците на израелски градове, а цели квартали на град Газа бяха превърнати в развалини, посочва АП. 
 
Автор: БТА/Атанас Василев