Отборът на Витебск постигна престижна победа с 1:0 над Динамо Брест в двубоя си от петия кръг на беларуската Висша лига. В края на срещата точен от дузпа бе влезлият от резервната скамейка Йон Николеску. Шампионите доиграха двубоя с деветима футболисти, след като в 73-ата минута Габи Кики получи втори жълт картон за игра с ръка и напусна терена преждевременно, а 10 минути по-късно го последва и Евгени Хачериди след невероятно глупава проява, заслужила директен червен картон. Така домакините от Витебск сложиха край на престижната серия на Динамо от 17 шампионатни срещи без загуба като гост. 

Началото на срещата бе напрегнато и динамично, но още от първите минути, та до края на срещата и двата отбора изпитваха затруднения в завършващата фаза, което не позволи промяна на нулевото равенство. 

Още в 6-ата минута Динамо Брест бе много близо до това да си отбележи автогол, но Евгени Хачериди се намеси и предотврати попадението. Малко по-късно Сергей Валков отправи удар към вратата на Павел Павлюченко, но младият страж внимаваше и опази вратата си. В 10-а минута Динамо Брест отговори с атака към вратата на Артьом Сороко, който отрази удара.

Динамиката се запази и в следващите минути и само добрата игра на вратарите предотврати падането на попадения. Гостите организираха хубава атака в 17 минута, но отново Сороко бе човекът, който запази нулевото равенство.

В 33 минута пред Артьом Гуренко се откри чудесна възможност. Футболистът получи топката от Артьом Скитов, който се възползва от лошата организация на противниковата защита и успя да намери пространство, за да подаде, но завършващият удар на Гуренко бе разочароващ. 

Само 5 минути по-късно домакините пропуснаха най-добрата си възможност за отбелязване на попадение. След ефектно изпълнение на свободен удар от страна на Гуренко съперниковият вратар сякаш подцени ситуацията и само гредата опази мрежата му суха. 

В края на първата част Павлюченко се отчете с нова неубедителна намеса, но тя бе достатъчна, за да не допусне пападение след опита на Диего Кариока. Последва ъглов удар, който обаче не доведе до нищо опасно и двата отбора се прибраха при резултат 0:0. 

Второто полувреме започна с атака на домакините, завършила с изстрел на Евгени Шевченко, който обаче бе отразен от Сороко. Гостите отговориха с изключително разочароващо изпълнение на нападателя Роман Юзепчух.

В 53-ата минута домакините профукаха великолепна възможност, след като Скитов получи добро подаване от Диего, но изпрати топката встрани от вратата на Павлюченко. 

Две минути по-късно Гуренко също се отчете с пропуск. Футболистът навлезе в наказателното поле и потърси близкия ъгъл на вратата на гостите, но ударът му не бе в очертанията. 

Домакинският натиск продължи и в 65-ата минута Павлюченко увисна под топката, но при добавката младият страж на Динамо Брест отрази удара и опази вратата си. 

В 73-ата минута гостите останаха с човек по-малко, след като Габи Кики игра непозволено с ръка и получи жълт картон за действията си. Официалното предупреждение бе второ за футболиста и той бе принуден да напусне терена преждевременно. 

В 81-ата минута влезлият като резерва Йон Николеску отправи топовен изстрел към вратата на Динамо Брест, но Павлюченко отрази. 

В края на срещата страстите се нагорещиха и Хачериди извърши ненужна глупост, изритвайки Диего, за което получи директен червен картон, което остави Динамо Брест с двама души по-малко. Отборът на Витебск бе възнаграден с дузпа, която бе отбелязана от Николеску. Молдовският футболист вкара втория си гол от началото на шампионата и донесе победата на домакините. 

Така Витебск препъна Динамо Брест, който можеше да излезе първи в класирането. Шампионите останаха 9-и със 7 точки в актива си, а Витебск, който миналия сезон се бори да не изпадне от елита на Беларус, сега е втори с равен брой точки с първия Слуцк - 10.