Защитникът на Тотнъм Ян Вертонген бе свързван със завръщане в Аякс това лято, но нидерландският гранд изключи тази възможност и посочи ясна причина. Белгиецът преподписа с „шпорите“ до края на настоящата кампания, но е ясно, че след края ѝ ще напусне Лондон.

Спортният директор на Аякс Марк Овермарс изключи завръщане на Вертонген в Амстердам заради това, че вече бранителя не може да играе като ляв бек.

Белгийският национал стартира професионалната си кариера в Аякс през 2006 година, след като измина пътя от академията до първия отбор и помогна на тима да спечели две титли в Ередивизие.

Доброто му представяне с екипа на Аякс веднага привлякоха вниманието на редица европейски отбори, но Тотнъм бе най-настоятелен и през 2013 година плати за него 12 милиона паунда. Оттогава Вертонген записа над 300 мача с екипа на „шпорите“, утвърждавайки се като един от най-добрите защитници във Висшата лига.

33-годишният защитник изрази желание да научи нов език и пожела да заиграе Испания и Италия.

Съществуваше потенциално завръщане в Аякс и Овермарс призна за предварителни разговори с представители на играча, но шефът в Аякс смята, че до трансфер няма да се стигне.

„Говорих с неговият агент, но направихме друг избор. Ян вече не може да играе като ляв бек. Имаме увереност в качествата на Свен Ботман и Лисандро Мартинес, които да играят отляво“, каза Овермарс.