Бившият мениджър на "Арсенал" Арсен Венгер ще работи с Индия за развитието на футболни таланти, докато националната федерация на този спорт се опитва да промени своята "идентичност и философия", разкриха от организацията.

Индия, която бившият президент на ФИФА Сеп Блатер някога нарече "спящия гигант" на футбола, е на 106-о място в световната ранглиста и се бори да привлече общественото внимание в обсебената от крикета страна.

Общоиндийската футболна федерация (AIFF) се бори с проблеми в управлението и миналата година беше временно отстранена от световния футболен ръководен орган ФИФА.

През септември последваха нови избори и сега AIFF се стреми към големи промени с помощта на 73-годишния французин Венгер.

"Ще въведем система за скаутинг, базирана на данни, за националния отбор", заяви генералният секретар Шаджи Прабхакаран пред репортери.

"Ще работим по този проект съвместно с ФИФА, а Арсен Венгер лично ще посвети времето си."

В момента Венгер работи за ФИФА като неин ръководител на глобалното развитие на футбола.

31 снимки

Президентът на AIFF Калян Чаубей не уточни точната роля на Венгер в програмата за развитие на таланти, но заяви, че дейността ще бъде от ключово значение за превръщането на Индия във футболна сила до 2047 г. - стогодишнината от независимостта на страната.

"Ние няма да продаваме мечти", каза той.

"Трябва да изградим основите на силна структура и да изградим собствена идентичност и философия."

Хърватинът Игор Стимац е старши треньор на Индия от 2019 г. насам.

Индия беше домакин на Световното първенство за юноши до 17 години през 2017 г. и на женското издание през миналата година.