Следващият шампионатен мач на отбора на Беленензеш, който бе принуден да играе с 9 души срещу Бенфика заради многото си заразени футболисти, е отложен, обяви Португалската лига в петък.

"Мачът между Беленензеш и Визела от 13-ия кръг на шампионата е отложен за 2 януари от 20,30 часа, след като медицинските власти определиха, че е нужна профилактична изолация за футболистите на Беленензеш", съобщиха от Лигата.

Известно е, че в отбора има около 20 случая на заразени със коронавирус футболисти и служители с новия вариант Омикрон, като това бяха първите случаи в Португалия според Националния здравен институт. Оттогава целият отбор на Беленензеш е в карантина.

Няколко ръководители на футбола в страната са се събрали в петък, за да анализират мача Беленензеш - Бенфика, за да "не се повтаря никога това, което се случи в събота", подчертават от Лигата.

Някои спортни организации настояват "да се създадат незабавно законни механизми, според които нито един футболен мач, независими в кой турнир, не би трябвало да започне, ако единият отбор е с по-малко от 13 играчи, включително и вратарят", се казва в заключението на комисията.

В сряда Лигата съобщи, че мачът от 13-ия кръг между Тондела и Морейрензе е отложен заради огнище на зараза при домакинския отбор.

За сметка на това дербито между Бенфика и Спортинг Лисабон трябва да се играе по-късно тази вечер, след като всички футболисти на лисабонските "орли" дадоха отрицателни тестове след мача с Беленензеш. Спортинг пък ще е лишен от капитана си Себастиан Коатес, който е заразен с COVID-19.