Изборът на Италия за домакин на европейското първенство през 2032 предлага историческа възможност на страната да подобри спортната си инфраструктура и да пробуди интереса към футбола в страната, заяви президентът на местната федерация Габриеле Гравина. 

Италианците, които ще бъдат съвместни домакини на турнира с Турция, ще приемат за първи път голям шампионат от 42 години.

"За Италия това е исторически ден, защото от 1990 (световното първенство) не сме имали възможност да организираме толкова важен турнир. Европейското първенство ни дава възможност да пробудим интереса към футбола в страната. Говоря най-вече за родните клубове, които трябва да предлагат на футболните привърженици възможно най-добрите условия, стадиони и инфраструктура", заяви Гравина, цитиран от Ройтерс.

БТА
14 снимки

Великобритания и Република Ирландия пък ще приемат турнира четири години по-рано - през 2028. Президентът на ирландската федерация Патрик Нелсон заяви, че това ще бъде фестивал на футбола, в който Белфаст заслужава да участва.

"Част сме от този процес от първия ден и искаме това да остане така до 2028. Това означава, че на Белфаст му е нужен нов стадион, който има достатъчно голям капацитет, за да се справи с желаещите да гледат мачове на живо. Не искаме през 2028 да гледаме отстрани. Предстои ни фестивал на футбола и Белфаст има пълното право да бъде част от него", заяви президентът на федерацията на Република Ирландия.

Гарет Бейл бе една от централните фигури от Уелс по време на процеса по избиране на домакини на Евро 2028. Той заяви, че за неговата страна е много важно да участва в този процес и да расте чисто футболно.

"Процесът по кандидатирането за домакинството беше интересен за наблюдаване. Обикновено футболистите се явяваме на стадиона, играем на терена и се раздаваме до последно. Това обаче бе съвсем различен процес за мен", заяви Бейл, цитиран от агенция Ройтерс.

"За нас е много важно Уелс да бъде на картата, да участва в това и да се подобрява във всички аспекти. Именно заради това домакинството на мачове от толкова голям турнир е огромен успех за Уелс. Радвам се, че и аз съм част от всичко това".