Правителството на Рио де Жанейро гласува антирасистки закон заради нападателя на Реал Мадрид Винисиус Жуниор, предаде "Ройтерс". Според него спортни срещи ще бъдат прекратявани при констатиране на расистко поведение.

Бразилският нападател бе обиждан на расистка основа от феновете при гостуването на Реал Мадрид на Валенсия, като това бе десетият инцидент с Винисиус в испанската Ла Лига през сезона.

Местните медии твърдят, че законът е бил вдъхновен от начина, по който Винисиус е отговорил на агресорите си на стадион "Местая" във Валенсия, където срещата бе прекъсната за няколко минути, а нападателят посочи тези, които са го обиждали по трибуните.

"Законът Вини Жуниор" бе приет единодушно и включва протокол как да се действа при нарушения и предвижда образователни кампании.

"Днес е много специален ден и се надявам семейството ми да е много гордо", каза Винисиус на церемония на стадион "Маракано", където направи дебют за Фламенго през 2017 година.

"Аз съм много млад и не съм очаквал да получа подобна чест", каза още Винисиус, който остави своите отпечатъци на Алеята на славата на стадиона, редом до легенди, като Пеле, Гаринча и Роналдо.
"Понякога се чудя дали заслужавам толкова много. Не очаквах да получа толкова награди и обичта на "Маракана", призна той.

Секретарят по спорта на Рио де Жанейро Рафаел Пичани каза, че е чест да бъде награден "идол на бразилския футбол, който е роден и израснал в Рио". Името на Жуниор е станало и "символ на борбата срещу расизма".

Автор: Христо Бонински/БТА