Лекарите, които са лекували Диего Марадона могат да бъдат обвинени в непредумишлено убийство. Това стана ясно след медицинският доклад по случая, който подчертава, че аржентинската легенда не е получил подходящата медицинска помощ.

Gulliver/GettyImages
11 снимки

Диего Марадона почина от инфаркт на 25 октомври 2020 година, след като претърпя мозъчна операция за отстраняване на кръвен съсирек три седмици по-рано.

Медицинският доклад, който е направен от специална комисия, посочена от аржентинските власти, подчертава, че смъртта на Марадона е можело да бъде избегната, съобщава „Гадзето дело Спорт“.

Gulliver/GettyImages
89 снимки

Посочва се, че аржентинската легенда е починал поради съществуващо сърдечно заболяване, но заключението е, че „небрежност при лечението и грижите за пациента са повлияли на смъртта му.“

Докладът също така съобщава, че ситуацията в къщата на Марадона, където е бил лекуване, е била извън контрол, с пълна липса на минимално необходимо оборудване. Осъжда се и липсата на медицинска помощ през последните дни от живота на Марадона.

Комисията споделя, че лекарите не са били запознати със сърдечното заболяване, белодробния оток и остра цироза.

В момента се разследват седем души: личният лекар на Марадона Леополдо Луке, неговият психиатър Агустина Косачов, психологът му Карлос Даниел Диас и четири медицински сестри.