Аржентинският сенатор Норма Дуранго предложи в южноамериканската страна да бъде вкарана в обращение банкнота с лика на легендарния футболист Диего Армандо Марадона, който почина на 60-годишна възраст в края на ноември.

Getty Images/Gulliver
4 снимки

Марадона, който изведе Аржентина до световната титла в Мексико през 1986 година и е почитан като божество в страната, умра внезапно след сърдечен удар в дома си в Тигре. Сенатор Дуранго внесе официално предложение в Конгреса да бъде изготвена нова банкнота с деноминация от 1000 песо (12 долара), което е най-голямата банкнота в Аржентина, като от едната ѝ страна да бъде поставен ликът на Марадона, а от другата момент от един от най-знаменитите му голове - така нареченият Гол на века при победата над Англия с 2:1 на четвъртфиналите на Мондиал 1986.

Gulliver/GettyImages
11 снимки

Сенаторът също така е предложил да бъде изработена и пощенска марка с лика на Марадона. "Идеята не е само да отдадем почит на нашия най-важен идол, но и да помислим за икономическата страна. Считаме, че когато туристите дойдат тук, те ще искат да отнесат "Марадона" със себе си", обясни сенатор Дуранго.

Getty Images/Gulliver
58 снимки

Очаква се законотворците в Аржентина да разгледат и гласуват предложението на сенатора в началото на следващата година.