Отборът на Аякс напомни за най-добрите си дни от времето на Йохан Кройф по опустошителен начин. След нелепата загуба през седмицата в Шампионската лига от Ливърпул, след автогол, сега възпитаниците на Ерик Тен Хааг отговориха по начин, за който ще се говори десетилетия напред.

34-кратният шампион на Нидерландия буквално унищожи Венло с 13:0 като гост в шестия кръг на Ередивизи. По този начин амстердамци записаха най-изразителната победа в историята на първенството.

Въпреки че от 52-ата минута домакините играха с човек по-малко след директния червен картон на Кристиан Кум, те нямат никакво оправдание за представянето си, тъй като до този момент вече бяха инкасирали 4 гола до 44-ата минута.

Голеадата, засенчила футболната лекция на Байерн Мюнхен срещу Барселона преди 2 месеца, започна Юрген Еккеленкамп, който в 13-ата минута откри от близка дистанция. В 57-ата минута той вкара още един гол. С две попадения се отчете и Клаас Ян Хунтелаар, а звездата на деня бе 19-годишният Ласина Траоре, който опъна мрежата 5 пъти между 17-ата и 87-ата минута. Душан Тадич (44'), Антони (55'), Дейли Блинд (59') и Мартинес в 78-ата минута бяха останалите голмайстори, които не показаха никакво отпускане в опит да се реваншират на своите привърженици.