Унгария победи Сърбия с 2:1 като гост в Белград в мач от група G в квалификациите за UEFA EURO 2024. Домакините поведоха на "Райко Митич" след автогол на Атила Салай в 10-ата минута. Маджарите обаче стигнаха до пълен обрат в рамките на две минути. Първо в 34-ата Барнабаш Варга изравни резултата, а след това Вили Орбан вкара за 1:2. 

През второто полувреме "плавите" имаха няколко добри възможности за гол, но с пропуски се отличиха Душан Влахович и Неманя Гудел. 

Унгария направи огромна крачка към класиране в Германия през следващото лято, след като събра 10 точки и е лидер в групата. Сърбия е на второ място със 7 точки. България остава на последно с едва една точка. 

БГНЕС
17 снимки

Първата добра възможност се откри пред гостите. В 9-ата минута унгарците разиграха добре, като топката се озова в Калъм Стайлс, който опита удар от около 15 метра, но след рикошет се стигна до корнер. Минута по-късно Сърбия поведе. Неманя Гудел с глава намери Сергей  Милинкович-Савич в центъра на терена. Халфът пусна пас зад защитата за Душан Тадич, който напредна сам срещу вратаря и подаде към Душан Влахович. Ударът на нападателя беше слаб и нямаше да намери опразнената врата, но Атила Салай в опита си да изчисти прати топката в мрежата за 1:0. 

В 28-ата минута Филип Костич беше намерен от Милинкович-Савич на далечната греда. Крилото пое топката и опита удар от малък ъгъл, който мина от външната страна на вратата. 

В 34-ата минута маджарите изравниха. Лоик Него се пребори за топката отдясно и намери Роланд Салай. Нападателят овладя в наказателното поле и потърси далечния ъгъл, но Ваня Милинкович-Савич успя да избие. Топката отново се озова в Салай, чийто удар този път не се получи, но се превърна в асистенция за Барнабаш Варга, който засече топката във вратата за 1:1. 

Две минути по-късно Унгария стигна до пълен обрат. След разбъркване в наказателното поле топката се озова в Адам Ланг отляво. Защитникът центрира на далечната греда, където Вили Орбан беше оставен непокрит и вкара за 1:2. 

В края на първата част Милинкович-Савич центрира остро отдясно, а Влахович опита удар с глава, който премина опасно покрай вратата. В 57-ата минута сърбите можеше да стигнат до изравнителен гол, но Денеш Дибуш демонстрира страхотен рефлекс. Митрович свали топката за Влахович в наказателното поле. Нападателят отправи мощен удар под гредата, който вратарят спаси. 

Малко след това вратарят на гостите отрази удар с глава на Тадич. В 69-ата минута Филип Младенович се включи отляво и центрира в наказателното поле. На далечната греда Влахович отправи удар в близкия ъгъл, който не намери целта. 

В добавеното време на мача се откри добра възможност за Неманя Гудел. Защитникът овладя една избита топка и нанесе удар от границата на наказателното поле, който мина опасно покрай целта. 


Сърбия - Унгария 1:2

1:0 Атила Салай (10-автогол)

1:1 Барнабаш Варга (34)

1:2 Вили Орбан (36)

Сърбия: 23. Ваня Милинкович-Савич, 13. Милош Велкович, 6. Неманя Гудел, 2. Страхиня Павлович, 7. Неманя Радонич, 5. Неманя Максимович, 20. Сергей Милинкович-Савич, 11. Филип Костич, 10. Душан Тадич, 18. Душан Влахович, 9. Александър Митрович

Селекционер: Драган Стойкович

Унгария: 1. Денеш Дибуш, 2. Адам Ланг, 4. Атила Салай, 6. Вили Орбан, 7. Лоик Него, 11. Милош Керкез, 17. Калъм Стайлс, 8. Адам Наги, 20. Роланд Салай, 10. Доминик Собослай, 19. Барнабаш Варга

Селекционер: Марко Роси